In de wereld van financiën en beleggingen heeft Bitcoin, de pionier van cryptocurrencies, een ware revolutie teweeggebracht. Het fenomeen begon in 2008 met de publicatie van het Bitcoin-whitepaper door een mysterieuze figuur of groep genaamd Satoshi Nakamoto. Wie Satoshi Nakamoto precies is, is tot de dag van vandaag niet bekend.
Sindsdien heeft Bitcoin een opmerkelijke reis afgelegd, van obscuriteit naar wereldwijde erkenning en acceptatie als een alternatieve vorm van beleggen en waardeopslag. In dit artikel lees je meer over wat Bitcoin precies is, en waar je rekening mee moet houden wanneer je besluit in Bitcoin te willen beleggen.
Wat is Bitcoin precies?
Bitcoin, vaak omschreven als digitaal goud, is een gedecentraliseerde digitale valuta die werkt op basis van blockchain-technologie. In tegenstelling tot traditionele valuta’s wordt Bitcoin niet uitgegeven of gereguleerd door een centrale autoriteit, zoals een overheid of bank. In plaats daarvan wordt het beheerd door een gedecentraliseerd netwerk van computers over de hele wereld, die samenwerken om transacties te verifiëren en vast te leggen in een openbaar grootboek, de blockchain.
Deze blockchain is een keten van blokken waarin alle transacties die ooit met Bitcoin zijn gemaakt, chronologisch worden vastgelegd. Elk blok bevat een reeks transacties die cryptografisch zijn beveiligd en gekoppeld aan het vorige blok, waardoor een onveranderlijke geschiedenis van transacties ontstaat. Bitcoin wordt vaak omschreven als digitaal goud omdat er in totaal 21 miljoen Bitcoins zijn. Er kunnen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins bestaan, hierdoor behoudt Bitcoin zijn waarde zolang de vraag naar Bitcoins gelijk blijft of groeit.
Het feit dat er geen Bitcoins kunnen worden bijgedrukt, en er geen organisatie achter Bitcoin zit die het beheert en dus kan manipuleren, maakt Bitcoin volgens velen ‘de beste vorm van geld’.
Wat geeft Bitcoin waarde?
Een van de meest interessante aspecten van Bitcoin is de beperkte voorraad. In totaal zullen er slechts 21 miljoen bitcoins worden geproduceerd, waardoor het een waardevol bezit wordt in een wereld waarin fiat-valuta’s gevoelig zijn voor inflatie. Met fiat-valuta’s worden reguliere valuta’s bedoeld zoals de Dollar of Euro. Deze schaarste heeft een aanzienlijke invloed op de prijsvorming, waarbij de wet van vraag en aanbod een cruciale rol speelt.
De belangrijkste factor in de prijsvorming van Bitcoin is dus de vraag naar Bitcoin. Over de jaren heen heeft dit flink gefluctueerd. Met de komst van meer en steeds grotere investeerders, waaronder institutionele investeerders, lijkt Bitcoin op het moment van schrijven op weg te zijn naar een nieuwe piek (ook wel All-time-high genoemd). Momenteel staat de prijs op zo’n €60.000, op 1 januari 2024 was de prijs van 1 Bitcoin ongeveer €40.000.
Recente ontwikkelingen
Er zijn recent een aantal interessante ontwikkelingen die de prijs van Bitcoin (kunnen) beïnvloeden. Zo is het Bitcoin ETF goedgekeurd, wat ook beleggers die via de beurs in Bitcoin willen beleggen toestaat om dit te doen. Dit heeft ook als resultaat dat institutionele beleggers met grotere bedragen instappen in Bitcoin. Om deze reden kan er rond half drie s’ middags Nederlandse tijd (wanneer de Amerikaanse beurs opent) een groter handelsvolume en meer volatiliteit worden verwacht.
Daarnaast zit de langverwachte ‘Bitcoin Halving’ eraan te komen. Zoals eerder vermeld worden transacties in het Bitcoin netwerk behandeld door een netwerk aan computers. Deze computers leveren de energie die benodigd is om transacties op het netwerk te verwerken en controleren. Dit wordt ook wel ‘Minen’ genoemd. In ruil voor het minen van Bitcoins ontvangen miners een vergoeding in de vorm van een fractie van een Bitcoin. Om te voorkomen dat alle bitcoins worden ‘gemined’, vind er na elk X aantal blokken een ‘halving’ plaats.
Deze halving houdt in dat de beloning voor het minen van Bitcoins gehalveerd wordt, wat de schaarste verder doet toenemen. In het verleden is dit gepaard gegaan met forse prijsstijgingen, dit maakt het interessant om bij te houden wat de aankomende Bitcoin Halving gaat doen met de vraag/aanbod verhouding. De eerstvolgende halving wordt ergens in April 2024 verwacht.
De volatiliteit van Bitcoin
Hoewel Bitcoin enorme winsten kan opleveren, is het ook onderhevig aan extreme prijsschommelingen. Dit maakt het tot een volatiele investering die niet geschikt is voor zwakke harten. De prijs kan binnen enkele uren dramatisch stijgen of dalen, wat het risico en de beloning vergroot voor degenen die de sprong wagen.
Wanneer je belegt in Bitcoin is het, net als eigenlijk elke belegging, cruciaal om van te voren een strategie te bedenken. Hierin zijn de volgende aspecten van toepassing:
- Hoeveel ga je beleggen, en wanneer doe je dit? Het is van belang dat je alleen belegt met geld wat je kunt missen, gezien de volatiliteit van de markt.
- Waar stap je uit? Het is verstandig om dit zowel te bedenken voor een scenario waarin de prijs daalt, als een scenario waar de prijs blijft stijgen.
Over het algemeen is het vaak beter om periodiek te beleggen om zo de afhankelijkheid van enkele momentopnamen van de prijs te beperken. Wanneer je in één keer belegt ben je afhankelijk van het timen van de markt, dit is in de praktijk vaak lastig. Wanneer je bijvoorbeeld maandelijks belegt, kom je uit op een mooie gemiddelde aankoopprijs. ‘Time in the market, beats timing the market’.
Waar te Investeren in Bitcoin
Er zijn talloze manieren om te investeren in Bitcoin, variërend van het kopen van munten op cryptocurrency-beurzen tot het investeren in Bitcoin-fondsen en futures op traditionele beurzen. Het is essentieel om een betrouwbaar en veilig handelsplatform te kiezen dat voldoet aan de vereisten voor regelgeving en beveiliging.
Het is ook mogelijk om Bitcoin op te slaan in een fysieke wallet, dit worden over het algemeen ‘hardware wallets’ genoemd. Hou er rekening mee dat het gebruik van een fysieke wallet foutgevoelig is en de verhandelbaarheid van de munten beperkt, dit is vooral een interessante optie als je voor een lange periode Bitcoin in eigen beheer wilt behouden.
Eén van onze partners biedt daarnaast ook een fonds aan waarin Bitcoin een groot onderdeel is van de portefeuille, wanneer je in Bitcoin wilt beleggen via een fonds kan dit een interessante optie zijn. De brochure kan hier worden aangevraagd.
Wat zijn de risico’s van investeren in Bitcoin?
Net zoals bij elke belegging zijn er risico’s verbonden aan het investeren in Bitcoin. Naast de volatiliteit zijn er zorgen over regelgevingsrisico’s, technologische kwetsbaarheden, hacking en verlies van privésleutels. Het is belangrijk om deze risico’s te begrijpen en maatregelen te nemen om ze te beheren.
Kansen en Potentieel van Bitcoin
Ondanks de risico’s biedt Bitcoin ook aanzienlijke kansen en potentieel. Het kan dienen als een hedge tegen inflatie, een diversificatiemiddel voor beleggingsportefeuilles en een alternatieve beleggingsklasse die niet correleert met traditionele activa. Bovendien opent Bitcoin de deur naar innovatieve toepassingen van blockchain-technologie, zoals slimme contracten en gedecentraliseerde financiën (DeFi).
In conclusie, beleggen in Bitcoin is een bezigheid die zowel beloningen als risico’s met zich meebrengt. Het is cruciaal om een grondig begrip te hebben van de markt, de technologie en de risico’s voordat je besluit om te investeren. Met gedegen onderzoek, risicobeheer en een langetermijnvisie kunnen beleggers profiteren van de mogelijkheden die Bitcoin te bieden heeft in de snel veranderende wereld van financiën en technologie. De rendementen kunnen in dit geval, net als de verliezen, stukken groter zijn dan gangbare beleggingsvormen.