Schenken bij leven, wat is dat precies?
Heb je door te beleggen of investeren een flink vermogen opgebouwd, net succesvol je bedrijf verkocht of via een andere weg een grote nalatenschap gecreëerd? Dan zul je je ongetwijfeld wel eens afvragen hoe je, wanneer je nog in leven bent, dit vermogen zo intact mogelijk bij de kinderen of ander erfgenamen kunt krijgen. Dit kun je doen door middel van een schenking. Deze schenking is een manier om, vóór je overlijden, geld aan je kinderen te geven. Over het totale bedrag dat wordt geschonken dienen de kinderen dan een schenkbelasting te betalen.
Wat houdt erven precies in?
Wanneer je komt te overlijden dan zullen je partner, eventuele kinderen, kleinkinderen en andere erfgenamen die in het door jou gemaakte testament staan opgenomen, jouw vermogen erven. Over dit totale bedrag moeten zij erfbelasting betalen. Een groot deel van de erfenis zal dus uiteindelijk naar de belasting gaan.
Waarom zou je kiezen voor schenken?
Het kiezen voor een schenking kan in veel gevallen een stuk voordeliger zijn dan een erfenis. Lees hieronder een aantal voorbeelden:
Je betaalt minder belasting
Door het geld slim te schenken wanneer je nog in leven bent kun je voorkomen dat je erfgenamen een hoop belasting zullen moeten gaan betalen. Je voorkomt bijvoorbeeld dat bij overlijden je kinderen een flink deel van hun erfenis aan de belasting moeten overdragen.
Je kunt je kinderen financieel steunen
Een tweede reden waarom je zou kunnen kiezen voor een schenking is omdat je je kinderen graag financieel wilt ondersteunen. Het kan namelijk maar zo zijn dat zij het door jou opgebouwde vermogen een stuk beter kunnen gebruiken dan jijzelf. Heb je een deel van je vermogen helemaal niet meer nodig? Dan kun je er dus altijd voor kiezen om het te schenken aan je kinderen.
- Meemaken
Voor velen is dit een belangrijke reden om te kiezen voor een schenking. Wanneer je komt te overleiden zullen je erfgenamen je vermogen erven. Hier krijg je dan uiteraard zelf niets meer van mee. Velen kiezen er daarom voor om het vermogen te schenken wanneer ze nog in leven zijn, zodat ze dit mee kunnen maken.
Besparen op je eigen vermogensbelasting
Als laatste is er nog de optie om je vermogen over te dragen, om zo zelf te kunnen besparen op vermogensbelasting. Doordat je een deel van je vermogen schenkt aan een ander, wordt je vermogen kleiner waardoor je minder tot geen vermogensbelasting dient te betalen.
Zowel bij een schenking als bij een ergernis dient er belasting betaald te worden. De belastingpercentages zijn in beide gevallen gelijk.
Behaal betere beleggingsresultaten
Gebruik maken van persoonlijke kennis, heldere communicatie en een focus op vermogensbehoud?Bij Care IS Vermogensbeheer word je geholpen aan betere beleggingsresultaten. Benieuwd of Care IS ook ies voor jou zou kunnen betekenen? De brochure is nu geheel gratis en vrijblijvend thuis door te nemen.
Een plan opstellen
Door verstandig gebruik te maken van de vrijstelling van schenkingsbelasting is het mogelijk om je vermogen aan je kind of andere erfgenaam over te dragen op een gunstige manier. Hiervoor is het handig om een schenkingsplan op te stellen. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen, wanneer je voldoende vermogen hebt opgebouwd of het geld zelf niet meer nodig hebt, ieder jaar een maximale belastingvrije schenking te doen. Daarnaast mag je ook eenmalig een verhoogde schenking doen, dit is toegestaan wanneer je kind bijvoorbeeld een eigen woning wil gaan kopen of een studie gaat volgen. Wanneer je voor jezelf goed in kaart brengt welk deel van je vermogen je zou willen schenken, kun je hier een overzichtelijk beeld van maken. Zo weet je precies welk bedrag je wanneer kunt schenken zonder te veel belasting te betalen!
Schenken op papier
Heb je besloten dat je bij leven geld aan je kind of erfgenaam wilt schenken maar zelf nog wel beschikking wilt houden over het vermogen? Dan is schenken op papier een mooie oplossing.
Bij schenken op papier schenk je het vermogen aan je erfgenaam, maar leen je het als het ware terug. Zo heb je zelf nog steeds beschikking over het geld, maar zijn je kinderen wel eigenaar van het vermogen. Je betaalt hierbij 6% rente aan je de schenkingsnemer.
Schenken door middel van beleggen
Als laatste optie kun je ervoor kiezen om het geld aan je kind te schenken door middel van een beleggingsrekening. Zo kun je, op naam van je kind, gemakkelijk een beleggingsrekening openen. Op deze rekening kun je vervolgens je schenking storten. Dit bedrag laat je dan vervolgens beleggen door een vermogensbeheerder.
Het voordeel van te schenken door te beleggen is dat je er meestal een hoop meer rendement op kunt behalen.