Mijn ouders hebben een prachtig bedrijf opgebouwd. In plaats van me de belofte van financiële vrijheid te schenken via aandelen, hebben ze gekozen voor certificaten van een stichting. Hiermee behouden ze grip en voorkomen ze dat hun kinderen zonder toestemming aandelen verkopen. Door een maatschap of stichting-administratiekantoor te gebruiken, blijven ze hoe dan ook de eigenaren, wat er ook gebeurt. Dit solide beleid legt een stevige basis voor toekomstige strategieën en zorgt ervoor dat hun bezittingen veilig zijn voor de lange termijn, waardoor ze met vertrouwen plannen kunnen maken.
Hoe krijgt een stichting-administratiekantoor stevig voet aan de grond?
Het begint allemaal met de notaris die een stichting opzet. Een naam wordt bedacht, een zetel voorgesteld, en er worden doelen afgebakend, zoals het certificeren van aandelen. Bestuursleden worden vastgelegd met oog op verschillende fases, van beide ouders levend tot na het overlijden van de langstlevende ouder. Flexibiliteit staat centraal in de tweede fase, met mogelijk kinderen in het bestuur en extra adviseurs. De notaris documenteert ook hoe de stichting ooit kan worden opgeheven, als een soort back-upplan. Dit alles dient als stevige richtlijn voor elke mogelijke toekomstige ontbinding.
De stichting zet administratieve voorwaarden vast. Bijvoorbeeld, bij het ontvangen van aandelen voor certificering, worden voorwaarden gesteld zoals het stemrecht, maar de voordelen worden geschonken aan de certificaathouders. Geld dat binnenkomt wordt snel verdeeld onder de certificaathouders. In specifieke gevallen kunnen certificaten worden ingetrokken of opgeheven, maar dit geldt niet wanneer beide ouders nog leven. De stichting fungeert als een administratiekantoor dat inkomsten verdeelt onder de certificaathouders, onafhankelijk van het bestuur, met snelle uitbetalingen.
De laatste stap is het certificeren van aandelen. Ouders dragen hun aandelen volgens de administratieve voorwaarden over aan de stichting, die dan certificaten uitgeeft aan de kinderen. Dit kan per aandeel of met behoud van stemrecht en dividend voor de ouders. Zo krijgen kinderen een financiële basis en ouders verzekeren hun kinderen van een stabiele financiële toekomst.
Welke rechten geniet ik als certificaathouder?
Notariële akten in Nederland zijn toegankelijk voor iedereen, waardoor je als certificaathouder duidelijk je rechten kunt begrijpen zonder ingewikkelde termen. Als certificaathouder heb je verschillende rechten en verantwoordelijkheden die je kunt benutten of moet naleven. Als bestuurslid krijg je inzicht in je taken en bepaal je mee welke richting de aandelen opgaan. Dit actieve betrokkenheid is een verschil met passief afwachten.
- Als bestuurslid heb je direct een gedetailleerd inzicht in wat er van je verwacht wordt. Door de stichtingsakte te lezen ben je op de hoogte van de voorwaarden om deel te nemen als lid. De stichting waar jij de beslissingen op neemt, bepalen welke weg de aandelen opgaan. Je hoeft niet langer passief af te wachten: je bent vanaf het begin van de vergadering actief betrokken. Dankzij dit inzicht ben je zelf in staat om je bijdrage te leveren en beslissingen te nemen.
- De administratievoorwaarden duiken duidelijk op uit het tweede document, waaruit blijkt welke voordelen je krijgt. Dividenden worden direct uitbetaald, waardoor je vrijwel meteen van het geld geniet. Ook bieden de voorwaarden de mogelijkheid om afspraken te maken over inschrijvingsrechten bij een kapitaalverhoging, waarmee je kunt profiteren van een directe waardestijging bij investeren in het bedrijf. Met deze voorwaarden in het achterhoofd is het genieten van financiële voordelen snel binnen handbereik.
- In het derde document, de certificeringsakte, wordt openbaart welke aandelen de stichting in haar bezit heeft. Het laat zien of je aanspraak kunt maken op dividenden en andere voordelen of alleen eigenaar bent. Indien de certificaten volle rechten hebben, kan het zo zijn dat je alleen eigendom hebt van de aandelen. Waarschuwend moet je dus opletten, want als je alleen eigenaar bent heb je geen recht op dividenden en andere voordelen. Om die reden is het cruciaal dat je goed inzicht hebt in jouw certificeringsakte om er zeker van te zijn dat jouw aandelen volle rechten hebben. Zodat je alle voordelen kunt genieten die er bij deze aandelen horen
Administratievoorwaarden geven voordelen aan, zoals directe dividenduitkeringen en inschrijvingsrechten bij kapitaalverhoging. De certificeringsakte onthult welke aandelen de stichting bezit en of je recht hebt op dividenden en andere voordelen. Goed begrip van je certificeringsakte is cruciaal om alle voordelen te kunnen benutten.
Wat zijn de fiscale verplichtingen?
De stichting wordt gezien als een transparante entiteit als het gaat om het bezit van aandelen bij Belgische en Europese vennootschappen. Hiermee kan de stichting genieten van vrijstelling van inkomstenbelasting, zolang de voorwaarden in acht worden genomen. Alleen aandelen bij NV’s (naamloze vennootschappen ) en BV’s (besloten vennootschappen) kunnen hier geschikt voor zijn. Om deze vrijstelling te behouden, is het van essentieel belang om ervoor te zorgen dat alle dividenden, opbrengst van een inschrijvingsrecht, restant na vereffening en elk ander resulterend bedrag binnen een termijn van vijftien dagen wordt betaald. Daarnaast is het van groot belang afspraken te maken, waardoor alles binnen deze termijn geregeld wordt.
Voor aandeelhouders is het certificeren van hun aandelen een geschikte manier om administratieve rompslomp te vermijden, aangezien ze maar één certificaat per aandeel krijgen. In België hebben aandeelhouders van binnenlandse bedrijven hiervan alleen al het voordeel dat de roerende voorheffing wordt vrijgemaakt. Daarnaast kan ook het verifiëren van bijvoorbeeld obligaties, kunst of zelfs onroerend goed op een eenvoudigere manier gebeuren. Door middel van stemrecht kan de economische waarde een afwijkend resultaat geven ten opzichte van het waarde van de aandelen, maar de waarde blijft immers behouden. Wat betreft belastingen verschillen alle vormen wel wat, doordat zij eigenaar worden van diegene wat ze overdragen. Bij erfenissen blijft de inbreng dan wel behouden maar wordt er als roerend goed aan belasting geheven. Certificeren biedt dus een handige manier om de aan- en verkoop van aandelen en andere waarden vlot te laten verlopen. Het is een efficiënte oplossing om zowel tijd als geld te besparen.
Vandaag de dag geeft een systeem van transparantie, dat voor iedereen toegankelijk is, vorm aan de erfbelasting. Artikel 2742 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit omschrijft de aandelen die verhandeld worden binnen de Europese Economische Ruimte als certificaten. Bedrijven hebben de verplichting om binnen een termijn van 30 dagen de opbrengsten van de certificaathouder te betalen. Hierbij geldt een gunstig tarief van 3 of 7% als het bedrijf zich bevindt binnen gebieden zoals België, Nederland of Liechtenstein; dit principe is ook van toepassing in de schenkbelasting. Wanneer je certificaten bezit, hoef je geen belasting te betalen, maar heb je wel een vordering op het bedrijf dat uitbetaald wordt. Deze vordering wordt aangemerkt als intrest en dient vermeld te worden bij de belastingaangifte. Deze constructie is nuttig en toegepast omdat zo het vrije verkeer van kapitaal binnen Europa bevorderd wordt en het bedrijfsleven gestimuleerd. Het biedt bedrijven namelijk de mogelijkheid om op een eerlijke en transparante manier belasting te vermijden op hun investeringen. Dit komt ten goede van de Europese economie, waardoor zowel de certificaathouders als de nationaal betrokkenen hier baat bij hebben.
De Belastingdienst stelt vandaag dat het verkooprecht wordt geheven bij de certificering van Vlaams onroerend goed. Als er onroerende goederen in de Stichting Administratiekantoor (hierna STAK genoemd) geïnvesteerd worden en uit ruil daarvoor certificaten worden uitgegeven, is het onroerende goed juridisch in handen van de STAK. Dit betekent dat de certificaathouder de eigenaar is van de roerende goederen en de overdracht van de certificaten wordt gezien als een overdracht van roerend goed. Daarbij heeft de STAK een eigen juridische identiteit, wat betekent dat er geen ruimte is voor discussie omtrent het feit dat verkooprecht geheven dient te worden. Bovendien biedt de STAK een gespecialiseerde onderneming die de administratieve structuur, boekhouding en bedrijfsinfrastructuur verzorgt. Zo garanderen zij de betrouwbaarheid van de certificering en wordt het verkooprecht in het belang van de betrokken partijen geheven.
Belgische en Nederlandse stichtingen hebben beide verplichtingen die zij zorgvuldig in de gaten moeten houden.
Als je een stichting opricht – in België of in het buitenland – krijg je te maken met bepaalde verplichtingen. Het bestuur van de stichting moet deze verplichtingen strikt naleven om ervoor te zorgen dat de stichting blijft voldoen aan de wettelijke vereisten. Het is belangrijk om te begrijpen waarom deze verplichtingen ervoor zorgen dat de stichting zich aan de wet houdt: om ervoor te zorgen dat de stichting haar doelen bereikt, aanzienlijk maatschappelijk nut creëert en geld en middelen behoorlijk beheert.
Belgische stichtingen moeten hun statuten publiceren bij het Belgisch Staatblad, zodat iedereen het digitale archief ervan kan consulteren in de statutendatabank van het Belgisch notariaat. Voorts moeten zij de zetel en bestuurders opnemen in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Uiteraard is het UBO-register (register van uiteindelijke beneficiarissen) een vereiste, hierin moeten de mensen vermeld staan die de meeste winst uit de stichting realiseert. Dit is van essentieel belang om fraude, terrorisme en dodelijke misdrijven te voorkomen. Evenzo ligt het voor de hand dat de bestuurders en de stichter geregistreerd worden bij de Kughandel (KBO) en het Staatsblad. Maar of de certificaathouders eveneens verplicht in dit register genoteerd dienen te worden, is nog niet bevestigd volgens de geldende richtlijnen van de Fod Financiën. Als klap op de vuurpijl is het voor alle Belgische stichtingen een prioriteit om een consequente boekhouding bij te houden. Hier komen in afhankelijkheid van de omvang, specifieke boekhoudregels bij kijken alsmede de verplichting om een jaarrekening in te dienen bij de ondernemingsrechtbank. Deze hoeft gelukkig niet publiekelijk beschikbaar gesteld te worden.
Nederlandse stichtingen moeten worden geregistreerd bij de Kamer van Koophandel om hun locatie en bestuurders zichtbaar te maken. De noodzakelijke informatie voor registratie is te vinden op de website van de Kamer van Koophandel. De belangrijkste voorwaarde is dat de hoofdzetel binnen Nederland is gevestigd. In sommige gevallen is dit echter niet haalbaar en kan er een fiduciekantoor worden betrokken. Een dergelijke inspanning brengt kosten met zich mee en wordt gepaard met het verplicht verstrekken van persoonlijke gegevens en vermogensinformatie. Om aan de regelgeving te voldoen, moet de stichting ook worden opgenomen in het UBO-register, waarbij certificaathouders niet in de aangifte meegenomen hoeven te worden. Daarnaast zijn stichtingen in Nederland ook onderhevig aan de Kaaimantaks als ze weinig belasting betalen. De certificaathouder moet de stichting dan melden als ‘juridische constructie’ in de aangifte inkomstenbelasting. De Kaaimantaks is de eigentijdse term voor inkomstenbelasting: een fiscale heffing door de staat om haar verplichtingen te vervullen, zoals investeren in infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid en meer.
Besluit: certificaten rechten certificaathouder
De voordelen van een stichting om controle te kunnen uitoefenen, trekt ouders aan. Ze waarderen de financiële voordelen die hiermee gepaard gaan en sluiten hierdoor goed in op hun behoefte om de financiële zekerheid van hun gezin te beschermen. Elke stichting, of het nu Nederlands of Belgisch is, heeft zijn eigen regels met betrekking tot certificaten en procedures die ervoor zorgen dat het bestuur zich aan de wet houdt. Het verschil zit in de omvang en aard van deze regels, waardoor de invloed die het bestuur uitoefent niet altijd even groot is. Ouders die voor controle kiezen door een stichting op te richten, willen hiermee dat hun gezin financieel zo goed mogelijk beschermd wordt. Hiermee raken ze de kern van wat het stichtingsrecht inhoudt. Uiteindelijk is het doel van een stichting juridisch en financieel voordeel behalen, in combinatie met een hoge mate van zeggenschap.