Wanneer je hebt besloten om te gaan beginnen met beleggen en inleggen, komt er waarschijnlijk al snel een belangrijke vraag in je op: hoeveel geld wil je inleggen? In dit artikel vertellen we je hoe je tot jouw beleggingsbedrag bepaalt.
De meeste mensen kiezen een willekeurig beleggingsbedrag wanneer ze gaan beginnen met beleggen. Dit is echter allerminst verstandig te noemen. Beleggen is namelijk niet bepaald zonder risico. Ook wanneer het gaat om sparen of uitgaven doen de meeste mensen dit: ze sparen of geven zo veel uit dat de denken dat een goede hoeveelheid is. Dit werkt lang niet zo goed als een gestructureerd systeem dat bepaalt hoeveel je te besteden hebt. Dit gaat je op de lange termijn meer financiële gezondheid geven.
Bij sommige beleggingspartijen, zoals Meesman, is er een minimum inlegbedrag vereist om te beginnen. In het geval van Meesman, de partij waar wij onze beleggingen doen, is dat €100. Wanneer dit bedrag hoger ligt dan het door jou bepaalde beleggingsbedrag, moet je dus eerst sparen. Wat jou ideale bedrag ook is, je weet het pas zodra je de berekening hebt gemaakt. Daar gaan we het in dit artikel over hebben.
Voordat we tot de kern komen, is het cruciaal om te weten dat beleggen een lange termijn project is. Zo houden wij zelf een minimale beleggingsperiode van tien jaar aan. In zo een periode kun je je geld flink laten groeien. Beleg dus te allen tijden niet met onmisbaar geld. Gaat je stofzuiger kapot? Of raakt je auto beschadigd? Zorg ervoor dat je geld klaar hebt liggen om dit soort dingen op te lossen. Je wil voorkomen dat je hier je beleggingsgeld aan moet besteden.
Het laatste wat je namelijk wil, is je beleggingsproducten gedwongen moeten verkopen ten tijde van een economische dip. Dat gaat je behoorlijke verliezen opleveren. Beleg dus sowieso niet met geld dat je op korte termijn mogelijk nodig hebt, maar ook niet met geld dat je de komende jaren nodig zou kunnen hebben. Zo vermijd je het gedwongen verkopen van (verliesleidende) aandelen. Zorg dus voor voldoende spaargeld op je spaarrekening. Geld waar je direct gebruik van kunt maken.
Tijd voor de twee manieren om te bepalen wat jouw ideale maandelijkse beleggingsbedrag is.
Manier 1: Begin met het einde in zicht
De eerste manier om je beleggingsbedrag te bepalen, is door te beginnen met het einde in zicht. Dat wil zeggen dat je een einddoel bepaalt en op basis daarvan het benodigde inlegbedrag bepaalt. Stel dat je bijvoorbeeld een studiepotje van 30.000 euro voor je kinderen wil sparen. Dan kun je op basis van het verwachte rendement in combinatie met de tijd in de markt gaan berekenen hoeveel geld je dient in te leggen.
Stel dat het je doel is om 30.000 euro te sparen en je hebt een beleggingstijd van 20 jaar. Het gemiddelde beleggingsrendement is rond de 7% per jaar. Wanneer je dit gedurende 20 jaar ieder jaar gemiddeld haalt én de gemaakte winst herinvesteert, kom je op een inlegbedrag van rond de 8000 euro uit. 8000 maal 1,07^20 komt namelijk uit op ruim 30.000. Dit laat de kracht zien van een lange tijd in de markt. Je inlegbedrag wordt bijna verviervoudigd.
Manier 2: Wat kun je missen?
Een andere manier om het inlegbedrag van je beleggingsactiviteiten te bepalen, is door te kijken naar hoeveel geld je op dat moment kunt missen. Hoe meer je kunt missen, hoe meer potentiële winst je namelijk kunt maken met je beleggingen. Om het te missen bedrag te berekenen, is het aan te raden om te kijken naar je maandelijkse uitgaven. Zoek naar een bedrag dat gegarandeerd genoeg is om de maand mee door te komen. Wat doe je met de rest van het geld? Dat kun je allemaal beleggen. Je hoeft namelijk niet per se in één keer een paar duizend euro op je beleggingsrekening te storten, je kan er ook voor kiezen om het met een klein bedrag per maand te doen.
Kijk daarnaast ook eens welk deel van je maandelijkse uitgaven je misschien niet meer nodig hebt. Dan kun je dat deel eventueel extra investeren. Dan heb je bovendien een goede kans om er winst mee te maken. Zo laat je geld voor jou werken.
Let op: Dit is geen financieel advies. Beleggen is onvoorspelbaar en je loopt altijd het risico om je geld te verliezen.
Automatisch beleggen
Tot slot kun je er ook voor kiezen om passief te gaan beleggen. Hierbij leg je elke maand automatisch eenzelfde bedrag in. Dit bedrag wordt dan automatisch afgeschreven en in een fonds naar keuze belegd. Hierbij kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om in een fonds te beleggen met duizenden verschillende aandelen uit bepaalde werelddelen. Dit is een snelle en eenvoudige manier om je inleg te spreiden. De geschiedenis laat zien dat dit vaak een veilige vorm van beleggen is.
Naast dat je ervoor kunt kiezen om een bepaald bedrag per maand in te leggen, kun je natuurlijk ook eenmalig een groot bedrag inleggen. Wanneer je hier moeite mee hebt, kun je dit ook spreiden. Als passieve belegger kun je dit allemaal automatisch laten doen door middel van een software of via de broker. Het voordeel van gespreid inleggen, is het feit dat je dan automatisch op een gemiddelde jaarprijs inlegt. In een jaar vinden er namelijk vaak zowel pieken als dalen van de koers plaats.