Als u wilt dat uw geld werkt voor u, dan kunt u overwegen om zelf te gaan beleggen op de beurs. Dit kan voordelig zijn, maar het is belangrijk om te kijken naar de kosten die u maakt. Sommige partijen bieden gratis beleggen aan, maar let op, want er kunnen verborgen kosten ontstaan of andere punten die ervoor zorgen dat de minst dure broker niet per se de beste keuze voor u is.
Op Finner kunt u gemakkelijk zelf de kosten van beleggen bij verschillende brokers naast elkaar leggen. Maar het is ook belangrijk om te overwegen of de minst dure broker ook goed is voor uw persoonlijke situatie. In dit artikel gaan we dieper in op de volgende punten:
– De goedkoopste broker
– De kosten die je betaalt bij zelf beleggen
– De totale kosten van zelf beleggen
– Het vergelijken van de kosten van zelf beleggen
– Gratis beleggen
Wat is de goedkoopste broker?
De goedkoopste broker hangt af van verschillende factoren, zoals het type financiële producten waarin je belegt en hoe vaak je handelt. Als je bijvoorbeeld veel handelt, zullen transactiekosten een grotere rol spelen dan wanneer je minder vaak handelt. Ook als je belegt in specifieke producten, zoals opties of EFT’s, kan de goedkoopste broker afwijken van wat je zou verwachten. Bij onze brokervergelijking kun je snel en eenvoudig de kosten van verschillende brokers vergelijken en zo achterhalen welke het goedkoopst is voor jouw situatie.
Welke kosten kan je verwachten bij zelf beleggen?
De kosten die zelf beleggen met zich meebrengt zijn afhankelijk van de broker die u gebruikt en de producten die u aanschaft. Sommige brokers brengen transactiekosten in rekening, terwijl andere brokers een jaarlijks of maandelijks abonnement vragen. Bovendien zijn er ook vaak kosten verbonden aan de beleggingsproducten zelf, zoals aandelen of fondsen. Het is daarom belangrijk om de kosten goed te vergelijken voordat u begint met beleggen. Hieronder zetten we alle kostensoorten bij zelf beleggen voor je op een rij, gevolgd door een korte toelichting.
- Transactiekosten: de kosten voor het kopen en verkopen van producten in uw portefeuille kunnen verschillen per broker en per beurs. Deze kosten kunnen onder andere bestaan uit transactiekosten, spreadkosten en indirecte transactiekosten.
- Valutakosten: als u beleggingsproducten koopt en verkoopt in een valuta anders dan de euro, kan de broker kosten in rekening brengen voor de wisseling van uw euro’s naar de andere valuta. Deze kosten zijn meestal opgenomen in de koers die u betaalt en zijn daarom niet altijd zichtbaar op uw eigen rekening.
- Service Fee: sommige brokers rekenen een vergoeding voor het bewaren en gebruiken van hun handelsplatform. Dit kan een vast bedrag per jaar of per maand zijn, of een percentage van het bedrag dat u belegt.
- Periodieke kosten: bij sommige brokers kunnen aansluitingskosten in rekening worden gebracht om gebruik te maken van hun diensten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij abonnementsdiensten, zoals koersinformatie of toegang tot bepaalde beleggingsproducten.
- Activity Fee: sommige platforms rekenen extra kosten als u een bepaalde periode niet handelt met uw beleggingsportefeuille. Dit kan bijvoorbeeld een bewaarloon zijn, dat wordt in rekening gebracht als u langere tijd geen beleggingen koopt of verkoopt.
- Overige kosten: sommige brokers rekenen extra kosten voor bepaalde diensten, zoals het uitbetalen van dividend, het terugboeken van geld, het openen of sluiten van een rekening, het plaatsen van telefonische orders of het aanmelden voor aandeelhoudersvergaderingen. Ook kunt u soms kosten betalen voor extra informatie of bepaalde beleggingshulpmiddelen.
- Fondskosten: als u beleggingsfondsen of trackers in uw portefeuille heeft, betaalt u vaak fondskosten. Dit zijn kosten die worden berekend over het belegde bedrag en die gaan naar de beheerder van het fonds of de tracker. Deze kosten kunnen verschillen per fonds of tracker en kunnen een aanzienlijk deel van uw beleggingsrendement opeten.
De totale kosten van zelf beleggen
De totale kosten van zelf beleggen kunnen afhankelijk zijn van uw handelsprofiel en de producten waarin u handelt. Bijvoorbeeld, als u actief handelaar bent in aandelen, kunnen de transactiekosten en valutakosten erg van belang zijn. Bij passief beleggen kunt u meer te maken krijgen met fondskosten. Bijna alle online brokers vragen ook een extra service fee. Onze vergelijkingsmodule kan helpen bij het berekenen van de kosten van een beleggingsrekening, afhankelijk van uw handelsprofiel en de producten waarin u handelt. Het is belangrijk om deze kosten goed te vergelijken voordat u begint met beleggen.
Brokers vergelijken
Op Finner kunt u heel gemakkelijk de transactiekosten van verschillende brokers vergelijken. We hebben alle belangrijke informatie over de voorwaarden en kosten van verschillende (online) brokers verzameld en hebben een programma ontwikkeld waarmee het heel eenvoudig is om deze kosten zelf te berekenen. Omdat er heel veel verschillende manieren zijn het beleggen zelf te doen, hebben wij een paar standaardprofielen opgesteld. Welke broker voor u het voordeligst is, is afhankelijk van uw specifieke beleggingsprofiel. U kunt dus eenvoudig vergelijken welke broker het beste bij uw behoeften past.
Houd er rekening mee dat er meer factoren zijn dan alleen de kosten die belangrijk kunnen zijn bij het vergelijken van brokers. Zo kunnen factoren anders zijn in de dienstverlening, of andere aspecten die voor u belangrijk zijn. Sommige brokers bieden bijvoorbeeld enkel handel in fondsen, terwijl andere brokers daarnaast ook aandelen aanbieden. Veel aanbieders bieden ook verschillende diensten of beleggingsrekeningen aan. Houd deze factoren in gedachten bij het vergelijken van brokers. Al deze informatie kunt u vinden op Finner.
Gratis beleggen
Er zijn brokers die reclame maken met beleggen voor niks of beleggen zonder extra transactiekosten. Dit betekent echter niet dat hun dienstverlening helemaal gratis is. Deze brokers verkrijgen hun inkomsten op andere manieren, zoals uit de producten (bijvoorbeeld fondskosten bij verschillende fondsen of andere rentekosten bij CFD’s en turbo’s), door transacties aan een derde partij te verhandelen (wat de kwaliteit van uw orders kan beïnvloeden), of door alleen een gedeelte van het aanbod gratis aan te bieden en voor andere producten wel kosten in rekening te brengen. Het is daarom belangrijk om goed na te gaan hoe een broker haar inkomsten verkrijgt voordat u begint met beleggen.
De trend is dat de directe transactiekosten (ook wel commissies) steeds minder worden of zelfs helemaal verdwijnen. Dit betekent echter niet per se dat beleggen goedkoper wordt. In plaats daarvan verschuiven de kosten naar de achterkant. Door “gratis” beleggen aan te bieden, worden de manier waarop financiële dienstverleners geld verdienen steeds minder transparant. Dit staat recht tegenover de roep om meer openlijkheid in de financiële sector en is ook tegenstrijdig met het regelement zoals het provisieverbod en MIFID II.
Een groot aantal van de partijen die gratis beleggen aanbieden, vallen niet binnen het strikte Nederlandse toezicht van de AFM en hebben dan ook geen Kifid-registratie. Ze hebben daarom een vergunning in een ander land samen met een Europees paspoort, wat hen in staat stelt om de strenge Nederlandse wetgeving te omzeilen. In Nederland is er immers wel degelijk een provisieverbod en is het verhandelen van transacties niet toegestaan. Houd er daarom rekening mee dat u bij aanbieders die niet in het bezit zijn van een AFM-vergunning extra alert moet zijn, zodat u niet onbedoeld betaalt voor “gratis” handel.
Er zijn een aantal aanbieders waar je “gratis” zelf kan beleggen. Hieronder worden deze aanbieders genoemd en kort toegelicht.
- Bux Zero: de transactiekosten die u betaalt, hangen af van het type order dat u plaatst. In het geval van een zero order worden orders samengevoegd om de kosten te verlagen. Sommige brokers, zoals Bux, kunnen uw effecten uitlenen om inkomsten te genereren. Dit kan echter wel hogere bied-laatspreads veroorzaken, omdat de orders niet verwerkt worden op algemeen bekende beurzen zoals Euronext.
- DeGiro: DeGiro vraagt bij sommige transacties, zoals bijvoorbeeld op Amerikaanse aandelen en ETF’s binnen de kernselectie, geen commissie. Dit betekent echter niet dat er geen andere kosten in rekening worden gebracht. Zo kunnen er valuta-, connectiviteits- of handelingskosten van aan de orde zijn. DeGiro leent ook standaard effecten uit, wat kan leiden tot hogere bied-laatspreads.
- eToro: eToro biedt geen transactiekosten aan, maar er zijn daarnaast nog wel andere kosten waarmee rekening gehouden moet worden. eToro is een CFD-broker en rekent kosten voor stortingen en opnames. De broker verdient geld aan valutakosten, inactiviteitskosten en spreadkosten. Geldstortingen kosten wel geld en het opnemen en storten wordt uitgevoerd in de dollar. Bovendien maakt eToro gebruik van securities lending om extra inkomsten te genereren.
- Flatex: sommige brokers, zoals deze die actief is in Duitsland, ontvangen nog wel provisie voor het verhandelen van financiële producten. Dit is ondanks het feit dat er in veel landen, waaronder Nederland, een provisieverbod geldt. Deze brokers verdienen ook aan het verhandelen van orders aan derde partijen.
- iDealing: sommige brokers bieden geen transactiekosten aan, maar rekenen wel kosten voor bijna alle andere diensten die zij aanbieden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij kosten voor analyses, realtime koersen en dividenduitkeringen.
- Scalable Capital: Er zijn geen of lage transactiekosten voor het verhandelen van aandelen, ETF’s, crypto en derivaten. De inkomsten komen voornamelijk uit het verhandelen van transacties en uit retourprovisies. In Nederland is het verboden voor brokers om op deze manier inkomsten te genereren, maar in Duitsland is dit niet het geval. Duitse brokers kunnen dus profiteren van deze inkomstenbronnen terwijl Nederlandse brokers dit niet kunnen.
- Trade Republic: Trade Republic is een neo-broker die in verhouding met andere brokers heel erg lage transactiekosten rekent door het doorverkopen van de orders van klanten (payment for order flow). Dit is in Duitsland toegestaan en Trade Republic staat onder Duitse toezicht. Doordat het in Duitsland is gevestigd, kan Trade Republic profiteren van deze inkomstenbron en zeer lage transactiekosten aanbieden aan haar klanten. In Nederland is dit soort praktijken echter verboden.
Conclusie: Vergelijk!
De minst dure broker is niet in alle gevallen de beste keuze voor u. Naast de transactiekosten zijn er andere factoren waarmee u rekening moet houden wanneer u in zee gaat met een specifieke broker. Dit kan bijvoorbeeld de functionaliteit van het online beleggingsplatform zijn, de algemene bepalingen van de rekening en de kwaliteit van de informatievoorziening en educatie die de broker aanbiedt. Kijk daarom erg kritisch naar het totale plaatje voordat u een keuze maakt. U belegt immers niet alleen om goedkoper uit te zijn en te besparen op kosten, maar ook om een mooie winst te maken.
Gebruik vergelijkingssites zoals Finner om brokers te vergelijken op basis van meer dan alleen transactiekosten. Zoek ook naar informatie over de rekeningsvoorwaarden en het platform van de broker. Via Finner kunt u een gratis informatiepakket aanvragen van de broker die u het meeste aanspreekt of eenvoudig een gratis rekening openen. Zo kunt u goed voorbereid beginnen met zelf beleggen.