5 miljoen huishoudens
In het onderzoek van de AFM werd gekeken naar 5-miljoen huishoudens in Nederland die momenteel nog niet beleggen. Hieruit kwam naar voren dat 3,1 miljoen huishoudens hiervan genoeg spaargeld te bezitten om verantwoord te kunnen beleggen. Gemiddeld zou er, na aftrek van eventuele onverwachte kosten, nog €20.000,- beschikbaar zijn om te kunnen investeren. In simulaties leverde dit driekwart van de keren meer rendement dan wanneer er werd gekozen voor sparen. De hoeveelheid rendement die wordt behaald is afhankelijk van het beleggingsproduct en de hoeveelheid die men belegt.

Korte termijn
Nu er nog steeds nauwelijks rendement op spaargeld valt te behalen is beleggen voor velen een zeer aantrekkelijk alternatief, een alternatief waar velen die de mogelijkheid hebben nog steeds niet voor kiezen.
Volgens de AFM zijn lang niet alle particulieren die beleggen gericht op de lange termijn zoals zij dat wel graag zien. Volgens de AFM is het het beste om niet onnodig veel te handelen. Door gericht te blijven op een lange termijnstrategie kunnen veel fouten worden voorkomen. Echter houden veel particulieren niet van deze “saaie” manier van beleggen.
Minimaal 6% jaarlijks rendement
Het behalen van rendement bij de Nederlandse grootbanken wordt steeds lastiger. Beleggen biedt daarom een mooi alternatief om toch rendement te kunnen behalen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan de gratis en vrijblijvende brochure aan om thuis door te nemen.
Onder het Europees gemiddelde
Ongeveer een kwart van de Nederlandse huishoudens belegt. Dit is te vergelijken met het Europees gemiddelde. Echter ligt het gemiddelde bedrag dat Nederlandsers beleggen over het algemeen lager dan in andere Europese landen. Dit zou kunnen komen omdat Nederlanders al een deel van hun vermogen opbouwen door te investeren in het pensioen.

De waarde van beleggingen is gestegen
De Nederlandsche Bank (DNB) geeft aan dat de waarde van de beleggingen, gemaakt door Nederlandse huishoudens, gedurende de afgelopen jaren wel weer fors is gestegen.
Dit jaar steeg het aantal waardepapieren naar zo’n 185 miljard euro. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2018 toen dit nog zo’n 127 miljard euro bedroeg. Deze stijging is vooral te wijten aan de koersen die omhoog zijn gegaan. Daarbij steeg ook het aantal beleggers én het netto bedrag dat werd ingelegd.
Beleggingsfondsen populair
Volgens de DNB beleggen Nederlandse huishoudens voornamelijk in beursgenoteerde aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Nederlanders zouden in de afgelopen periode voor zo’n 4,1 miljard euro aan beleggingen hebben bijgekocht. De toenemende interesse in beleggen, komt volgens de DNB door een verbeterde toegankelijkheid.
Daarnaast zorgen de lage spaarrentes ervoor dat huishoudens op zoek gaan naar een alternatief om toch nog rendement op hun geld te kunnen behalen.
Eind 2021 werd er door Nederlanders zo’n 63,1 miljard euro belegd. Hiervan zat 28,9 miljard euro in de Nederlandse beleggingsfondsen.