We blikken terug
In de toekomst kijken kunnen we jammer genoeg niet. Wel kunnen we een blik werpen op het verleden en leren van voorgaande gebeurtenissen. Hoe hebben de Westerse beurzen gereageerd gedurende eerdere geweldsuitbraken? Op basis daarvan kunnen we voorspellingen proberen te doen en wat meer proberen te zeggen over de toekomst ons gaat brengen.
De Amerikaanse beurs gedurende WOII
In het jaar 1941 raakt ook Amerika betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Op deze dag ging de Amerikaanse beurs met 3,8% naar beneden. Gezien deze daling binnen 24 uur plaats vond kunnen we spreken van een forse daling. Ook gedurende de rest van 1941 bleven de koersen alleen maar dalen, tot uiteindelijk wel -12,67%. Het echte dieptepunt werd echter bereikt na dag 143. Voor de grootste beursgenoteerde bedrijven was het verlies flink, ze zijn gezamenlijk tot wel 20% gedaald. Na dit diepe dal werden de resultaten vanzelfsprekend alleen maar beter. Gedurende de daaropvolgende oorlogsjaren zijn de beurzen zelfs flink gestegen. In 1945 zagen we zelfs een totale stijging van 35,82%
De Engelse beurs gedurende WOII
In Engeland is dezelfde situatie zichtbaar als in Amerika. Engeland, dat harder geraakt werd dan Amerika, had voornamelijk te kampen met bombardementen en tekorten aan levensmiddelen. Zo is ook op de aandelenmarkt in Engeland een heftige reactie te zien op de oorlog. Echter is gedurende de oorlog op lange termijn een stijging op de beurs te zien. De stijging verliep wat schokkend, maar er vonden geen echte dalingen meer plaats.
Vastgoed een zekere factor in onzekere tijden?
Er wordt wel vaker gezegd dat beleggen in onroerend goed een rots in de branding kan zijn gedurende tijden van onzekerheid. Is dit wel juist? Houdt de vastgoedmarkt beter stand gedurende tijden van oorlog? Of worden er ook harde klappen uitgedeeld op de vastgoedmarkt? Wanneer we naar eerder gebeurde situaties kijken kunnen we een ding concluderen; bijna alle oorlogen leiden tot inflatie. Oorlogen kosten ook een hoop geld. Wanneer belastinggeld niet meer toereikend genoeg is zal er monetair gefinancierd moeten worden, wat zal leiden tot inflatie.
In tijden van economische onzekerheid en oplopende inflatie heeft de gemiddelde vastgoedbelegger niets te klagen. Dit omdat een vastgoed investering aanwezig in de portefeuille verzekerd is tegen de hardheid van inflatie.
Zonder kleerscheuren
Bovenstaande situaties zijn geen garantie dat elke beurs zonder kleerscheuren uit de oorlog komt. Zo is in Duitsland een hele andere situatie te zien. Na het verliezen van de slag bij Stalingrad besloot de Duitse regering de aandelenprijzen te bevriezen, dus de beurs ging volledig op slot. Met het eindigen van WOII werd de beurs opnieuw geopend. Deze stortte volledig in.
Wat kunnen we concluderen?
Van de voorgaande situaties kunnen we enkele zaken leren. Zo is spreiding belangrijk. Er bestaat namelijk altijd een kans dat een land in financiële of politieke onrust terecht komt. Dit is grotendeels direct al te zien aan de huidige koersen van bedrijven binnen dat land.
Heb je ervoor gekozen om te beleggen in bedrijven uit verschillende landen? Dan zul je veel minder last hebben van onrust.
Daarnaast is het zaak je niet te laten leiden door kortdurende onrust. Vooraf is nooit te zeggen wat het effect gaat zijn op de beurs. Zo zien we gedurende de Vietnamoorlog nog steeds een stijging op de Amerikaanse beurs. Het rendement dat gedurende die periode behaald is, was nog steeds positief. In het heetste van de strijd lijken dalingen erg, maar op lange termijn stellen ze eigenlijk niet al te veel voor.