1. Kantoorpanden zijn niet afgeschreven
Een mooi voorbeeld hier is Google. Het bedrijf heeft recentelijk het kantoorpand dat zij al een tijd huurde, gekocht. Dit voor een bedrag van maar liefst één miljard dollar. Google heeft deze aankoop gedaan omdat het bedrijf gelooft in het concept van een fysiek kantoor dat dient als een ontmoetingsplek voor werknemers waar iedereen onder goede omstandigheden samen kan werken.
Je zou vervolgens wellicht denken dat het aanschaffen van zo’n enorm prijzig pand in het midden van de Engels hoofdstad een riskante zet is, met name zo kort na het opkomen van de pandemie. Nu weten we ook dat Google zich geen zorgen hoeft te maken over haar vermogen, maar wat we tijdens de pandemie wél hebben kunnen zien, is dat een kantoorpand niet per se noodzakelijk is om een economie te kunnen laten draaien.
Er zijn daarom ook zeker bedrijven die ervoor hebben gekozen juist geen gebruik meer te maken van kantoorpanden. Zo kunnen alle medewerkers van Twitter bijvoorbeeld voor altijd vanuit huis werken wanneer zij dit wensen te doen. De kantoorruimte die Twitter dus nodig heeft zal voortaan een stuk kleiner zijn!
Het gekke aan dit verhaal is dus dat vastgoed juist weer in populariteit is toegenomen. Zo blijkt uit een rapport van PGIM Real Estate dat er juist een groei te zien is bij het aantal verhuurde bedrijfspanden en stadsappartementen. De oorzaak hiervan? De aantrekkende economie.
Hoe meer huur er betaalt wordt, hoe meer waarde het pand heeft. Door de stijgende inflatie wordt met name het beleggen in vastgoed een hele aantrekkelijke investering. Huurbedragen kunnen namelijk jaarlijks met het minimale inflatiepercentage mee stijgen!
Minimaal 6% jaarlijks rendement op Nederlands vastgoed
Door middel van een hoge bezettingsgraad van wel 95% van haar kantoorpanden realiseert ER Capital een rendement projectie tot 12%
2. Duurzaam steeds rendabeler?
Een goed geïsoleerd kantoor, winkels die beschikken over slimme LED verlichting, bedrijfspanden die groene energie opwekken: in alle categorieën van vastgoed speelt duurzaamheid een grote rol. Wanneer we naar het buitenland kijken, lopen we in Europa op de vastgoedmarkt voor op landen in Azië en Amerika. De vraag is nu: levert een duurzame belegging ook daadwerkelijk meer op?
Gezien duurzaamheid steeds meer in opkomst is, is er tot dusver nog weinig concreets over te zeggen. Wat we kunnen constateren is dat een premie in zowel de VS als het VK van het huren van een duurzaam kantoor gemiddeld zo’n 10% is. Dit is dan ook direct de reden waarom deze panden zo populair zijn onder beleggers. Tevens zijn de kantoorpanden niet alleen onder beleggers gewild, ook bedrijven die hun CO2-voetafdruk willen verminderen kiezen het liefst voor een duurzaam kantoor.
3. Een tekort op de woningmarkt
Momenteel heerst er een tekort op de woningmarkt van miljoenen woningen. Plannen om de woningmarkt aan te pakken liggen er al langer, maar tot dusver wil dat nog niet vlotten. Voor dit jaar staat gepland dat het aantal nieuwe woningen van 75.000 zal gaan stijgen naar 100.000. Zowel nieuwbouw, als het verbouwen van kantoren en winkels naar woonruimtes zal hierbij van toegevoegde waarde zijn.
Echter is de eindoplossing nog totaal niet in zicht. Er zal dus meer ruimte gecreëerd moeten worden om de woningen te kunnen plaatsen. De infrastructuur wordt aangepast, boeren worden uitgekocht en er wordt nieuwe grond aangekocht. Volgens de overheid kunnen er de komende 10 jaar zo’n 200.000 nieuwe woningen worden bijgebouwd. Ondertussen heerst er tevens nog steeds een flink tekort op zowel huur- als koopwoningen terwijl de vraag maar blijft groeien. Ook dit maakt beleggen in woningen interessant.