Beleggen kan verwarrend zijn, vooral voor nieuwkomers. Het kan voordelig zijn om een vermogensbeheerder in te schakelen die de beleggingen voor u beheert. Wat zijn de voor- en nadelen van het delegeren van uw beleggingen aan een beheerder?
Wat doet een vermogensbeheerder?
Een vermogensbeheerder werkt bij een bank of kan een digitale vermogensbeheerder zijn. Het belangrijkste doel van een vermogensbeheerder is om samen met de klant een beleggingsportefeuille samen te stellen die het beste bij zijn of haar behoeften past. Om dit te doen, zal de vermogensbeheerder verschillende vragen stellen om een beleggingsprofiel op te stellen. Deze vragen kunnen betrekking hebben op de beleggingsperiode en het beoogde doel van het geld. De vermogensbeheerder beoordeelt ook het risico dat de klant bereid is te nemen. Daarnaast bekijkt de beheerder de bezittingen, schulden en inkomsten van de persoon. Ten slotte helpt een vermogensbeheerder bij het ontwikkelen van een strategie om de beleggingsdoelstellingen van de klant te bereiken. De beheerder selecteert de investeringen binnen de portefeuille en houdt toezicht op aan- en verkopen.
De voordelen van vermogensbeheer uitbesteden
Een adviseur die de beleggingen voor u selecteert, neemt de rompslomp van beleggen weg. U hoeft geen urenlang onderzoek te doen en gegevens te analyseren – het beheer van uw vermogen ligt in handen van de beleggingsbeheerder. Met de juiste adviseur kunt u erop vertrouwen dat uw geld in ervaren handen is. Uw portefeuille wordt in optimale vorm gehouden en uw beleggingen worden beheerd in overeenstemming met uw risicotolerantie en financiële doelstellingen. U heeft nog steeds de mogelijkheid om de beleggingen te herzien en indien nodig wijzigingen aan te brengen. Een adviseur die toezicht houdt op uw beleggingen bespaart tijd en geld, en kan u helpen uw financiële doelen sneller te bereiken. Met de juiste adviseur krijgt u de begeleiding en ondersteuning die u nodig hebt om verstandig te beleggen en succes te behalen.
Een goede beheerder is de sleutel tot een succesvolle beleggingsportefeuille. Een goede beheerder controleert regelmatig of het beleggingsprofiel nog steeds passend is en houdt uw portefeuille actief in de gaten. Zo kan hij ervoor zorgen dat deze naar verwachting presteert en tijdig aanpassingen maken indien nodig. Bij veranderende marktomstandigheden kan uw beheerder bijvoorbeeld snel de beleggingen aanpassen om het best mogelijke resultaat te behalen. Hij kan ook potentiële risico’s identificeren en de portefeuille dienovereenkomstig aanpassen. Vermogensbeheer is een complex en gespecialiseerd vakgebied, en een deskundige en ervaren beheerder kan het verschil maken bij het behalen van positieve resultaten. Met een goede beheerder aan uw zijde kunt u er zeker van zijn dat uw beleggingen in veilige handen zijn.
De nadelen van vermogensbeheer
Investeren in het laten beheren van uw vermogen kan voordelig zijn omdat het een scala aan diensten en producten biedt om uw vermogen te beheren en te laten groeien. Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan het laten beheren van uw beleggingen door een vermogensbeheerder. Ten eerste zijn de kosten hoger dan wanneer u zelf belegt, omdat vermogensbeheerders een vergoeding vragen voor hun diensten. Ten tweede is persoonlijk vermogensbeheer meestal alleen beschikbaar voor grote bedragen, dus als u een kleiner bedrag wilt beleggen, kunt u mogelijk geen gebruik maken van deze dienst. Ten derde kunt u mogelijk niet zo snel beslissingen nemen als u uw beleggingen door een vermogensbeheerder laat beheren. Tot slot kan het online beheren van uw vermogen al mogelijk zijn vanaf enkele honderden dollars, maar de kosten kunnen nog steeds relatief hoog zijn. Bij het overwegen van het laten beheren van uw beleggingen door een vermogensbeheerder is het belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen.
Conclusie
Al met al kan een vermogensbeheerder handig zijn, zodat u niet zelf alle kennis hoeft op te doen. Daarnaast hoeft u ook niet zelf de aandelen te kopen of verkopen. Dit wordt voor u gedaan. Het is echter belangrijk om de nadelen in overweging te nemen voordat u een beslissing neemt!